Pavilions of connected living

For more articles on the Pavilion please use the menu on the right.

When planning their new home. this family opted to take Sarah Homes' Pavilion 145 design and get creative by adding a series of interconnected pods

If you're struggling to find a design that meets your needs, take a page out of Shane and Sherri Grimwade's book and get creative. The north eastern suburbs couple wanted a cost-efficient home that reflected their lifestyle and didn't compromise on their needs. "We wanted our master bedroom to be big enough to have a lounge, the ensuite to be big, the kids' rooms to be large and we wanted a decent size gym, office and entertaining room," Shane says.

Deciding to build with Sarah Homes, the couple settled on the Pavilion 145 design but instead of enlarging it to suit their family, they chose to build an extra pavilion, resulting in a triple frontage home linked by glass breezeways. "We chose Sarah Homes after seeing their sister company Atlas Living's displays where they had extensions for homes that connected with a glass walkway," Shane says. "My idea was to take three of these extensions, remove and reconfigure the internal rooms and have them connected with the walkways."

Attracted by the affordability of the linked extensions, the couple worked with Sarah Homes to merge the designs and create their ultimate three-bedroom, 2.5-bathroom family home. The family designed a large games room/ second lounge, a gym and a home office in one pod, a main living zone in the middle and three bedrooms and bathrooms in another pod. "The Sarah Homes ' rep Katina was very helpful, she worked with our design to establish if it could be done and then set about costing,"

Shane says. "My idea was to use each pod, as we have called them , to have room sizes and a layout that we wanted." While the approval process took 18 months to get through the local council, it only took nine months for the build to be finished. "Our site was difficult and sloping, but it was still finished within the expected timeframe," Shane says. "The country views are great and it's very peaceful, and still only minutes from Golden Grove."

Reflecting the modern nature of the home, the interior is bright with a warm french provincial style. Floor -to-ceiling windows and the glass links fill the home with light throughout. "I think the kitchen/dining and lounge area is the nicest, working out in the gym is great too due to the views, especially on a foggy morning, Shane says. "The only thing I might have done differently would be to make better use of the views to the north."

With 393.59sqm of total size, 12m by 40.9m dimensions, this design makes the most of the family's wide allotment, views and provides plenty of indoor and outdoor space for years to come. "The home allows us as a family to have quiet spaces for ourselves, the kids' rooms are plenty big enough for when they get to the teenage years and beyond," Shane says. "We would consider building again in the future, perhaps somewhere warmer."

 

04-Feb-18 - The Sunday Mail Home Magazine

For more information about the house in this story please look at the Pavilion 145.